U ponedeljak, 31.1.2022, zvanično je počelo 56. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 2. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske u kongresnom centru hotela „Palisad“ na Zlatiboru.

Već više od pola veka, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizuje Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije. Prethodnih godina, više od 1200 gostiju iz zemlje i inostranstva pratilo je predavanja desetine predavača i panelista. Nažalost, sadašnja situacija izazvana pandemijom virusa Covid-19 nam ne dozvoljava da skup održimo sa tradicionalnim brojem učesnika.

Kao i do sada, posebnu zahvalnost dugujemo našim dugogodišnjim saradnicima, prijatelju skupa „Golić Trade“ i generalnom sponzoru skupa „Banka Poštanska Štedionica“.

Prisutnima se na početku obratila prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta, koja je sa posebnim zadovoljstvom istakla da se Savetovanje uspešno organizovalo u trenutnim okolnostima. U svom uvodnom obraćanju, predsednica je ukratko predstavila Institut koji je već skoro 80 godina dom nauke, stub i oslonac srpske poljoprivrede. Institut sa svojih 90 doktora nauka i 300 visokoobrazovanih stručnjaka aktivno sarađuje sa Republikom Srpskom i njenim ključnim poljoprivrednim institucijama, istakla je prof. Latković.

Nakon pozdravnog govora prof. dr Latković, prisutnima se obratio dr Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je posebno naglasio značaj Instituta kao stuba razvoja poljoprivrede. Dr Petreš je takođe ukazao na veliku podršku Institutu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u sprovođenju nauke u praksu, informišući prisutne o planiranim konkursima u vrednosti od 1,2 milijarde dinara u cilju razvoja i unapređivanja poljoprivredne proizvodnje. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pohvalio je misiju i viziju saradnje Instituta sa institucijama iz Republike Srpske.

Prof. dr Viktor Nedović, ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i direktora projekta akceleracija, inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji, sada već tradicionano obratio se prisutnima, naglašavajući značaj Instituta u naučnoj oblasti i posebno ističući učešće u mnogim međunarodnim projektima. Prof. Nedović smatra da je rad Instituta zalog onoga što naša poljoprivreda jeste i svega što naša poljoprivreda treba da bude u godinama koje dolaze, naglašavajući značaj saradnje sa Republikom Srpskom u ovom procesu.

Direktor Poljoprivrednog Instituta Republike Srpske Banja Luka, prof. dr Vojislav Trkulja poželeo je prisutnima uspešan i plodan rad na Savetovanju, ističući zahvalnost na saradnji i ukazanom poverenju kao suorganizatorima ovog skupa. Prof. Trkulja je izrazio zadovoljstvo prepoznatom potrebom i inicijativom za saradnju, kao i velikom podrškom Vlade Republike Srbije i Republike Srpske u ovom istorijski značajnom poduhvatu.

Dr Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, naglasio je da je primarni zadatak poljoprivrede da obezbedi dovoljnu količinu hrane. U ostvarenju ovog zadatka, poljoprivreda se susreće sa mnogim izazovima koji se uspešno prevazilaze upravo na način rada Instituta, uspostavljajući adekvatne ciljeve koji se tiču savremenih istraživanja, selekcije i oplemenjivanja, proizvodnje, kao i razvoja poljoprivrede u celini.

Na kraju pozdravnog predavanja, prisutnima se obratio Aleksandar Bogićević, zamenik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije. Zamenik ministra je istakao da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije u potpunosti podržava rad Instituta i saradnju sa Republikom Srpskom, kao i da upravo ova aktivnost ide u korak sa Akcionim planom Vlade Republike Srbije.

Savetovanje je zvanično otvorio Aleksandar Bogićević, zamenik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije.

Uz najavu događaja koji slede i želju svih prisutnih da se naredne godine Savetovanje održi u tradicionalnom broju, 56. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 2. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske zvanično je otvoreno.