Svečano otvaranje 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma održano je u subotu 18. septembra u Auli Master centra Novosadskog sajma. Međunarodni poljoprivredni sajam je najveća sajamska manifestacija u našoj zemlji i regionu, u kojoj učestvuje veliki broj izlagača, kako iz regiona, tako i iz sveta. Među njima je već dugi niz godina i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Tokom 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma biće održan i niz poslovnih i stručnih aktivosti, B2B sastanci, biće predstavljeni novi proizvodi, razmenjena znanja i iskustva u oblasti agrara.

Okupljenim gostima, delegacijama i izlagačima na svečanom otvaranju prvi se obratio i sa ponosom pozdravio sve uvažene zvanice mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. Nakon dve godine, Poljoprivredni sajam se održava na tradicionalni način, što je znak da privreda ne posustaje uprkos pandemiji izazvanoj virusom Covid-19.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada, istakao je da je ovogodišnji Poljoprivredni sajam dokaz da privreda ne posustaje uprkos pandemiji i da će se u narednih nedelju dana na ovom mestu okupiti izlagači iz 17 zemalja.

Ambasador Republike Češke Tomaš Kuhta zahvalio se organizatorima na saradnji i izrazio zadovoljstvo što su i u ovom teškom periodu uspeli da pripreme međunarodni poljoprivredni sajam na tradicionalan način.

Radovan Mišković, predsednik Vlade Republike Srpske je izrazio zahvalnost što prisustvuje međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji predstavlja međunarodnu manifestaciju poznatu u svetskim okvirima i daje priliku posetiocima da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine izrazio je zadovoljstvo što se nakon pauze od dve godine ponovo održava Poljoprivredni sajam, te ovaj dan nije velik samo za organizatore nego i za poljoprivredne proizvođače i sve one koji se bave poljoprivredom, kako bi imali priliku da razmene iskustva i sklope neke nove poslove.

Tatjana Matić je u ime Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije izrazila čast što je u prilici da svečano otvori 88. međunarodni poljoprivredni sajam, koji se ove godine održava uprkos pandemiji, jer predstavlja jednu od najuglednijih manifestacija u Evropi i pokazuje snagu i potencijal poljoprivrede u Republici Srbiji.

Nakon svečanog otvaranja usledila je protokolarna šetnja zvanica i predstavnika, koji su posetili štand Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Hali 1, kao jednu od najvećih domaćih kompanija, a ujedno i instituciju od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Na štandu Instituta potpisan je protokol o saradnji između Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Banke Poštanske štedionice. Protokol je potpisao prof. dr Jegor Miladinović, v.d. direktora Instituta, a ispred Banke Poštanske štedionice mr Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice. Kada dve institucije koje su među najboljima u svojoj oblasti ostvare saradnju očekuju se vrhunski rezultati.

Učešće Instituta na Poljoprivrednom sajmu omogućava svim zainteresovanim domaćim i stranim posetiocima, kao i poljoprivrednim proizvođačima da se upoznaju sa aktuelnim sortimentom semena ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta brenda NS SEME, kao i da dobiju sve potrebne informacije i stručne savete od naših stručnjaka iz Instituta.

Posetite nas na NS Seme štandu u Hali 1 na 88. međunarodnom sajmu poljoprivrede!

GALERIJA FOTOGRAFIJA