Na Zlatiboru, u Kongresnom centru Srbija, danas je svečano otvoreno prvo Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske.

Pružanje prijateljske ruke i partnerstvo danas su bili glavni podstrek za održavanje ovako bitnog događaja, koji je još više približio Republiku Srbiju i Republiku Srpsku.

Prvi se zvanicama obratio prof. dr Jan Turan, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je naglasio da su glavne crte Instituta oduvek bile tradicija, istrajnost i upornost.

Samo udruženim snagama mogu da se prošire vidici, i zato je izuzetno bitno ovo novo partnerstvo, koje će odoleti testu vremena, kao i temelji Instituta, koji slave svoj osamdeseti rođendan, rekao je direktor Turan. 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je svojim prisustvom na ovogodišnjem Savetovanju, a pogotovo prvom Savetovanju sa Republikom Srpskom, još jednom dokazao da je istinski saveznik Instituta.

Mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar, je tim povodom naveo da je očigledno da jača saradnja ne samo sa Institutom, već i između Republike Srbije i Republike Srpske. On je istakao da je svaki početak težak,  ali da veruje da se odnosi mogu još više unaprediti, a time i ovo prvo Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske može postati referentno u samom regionu.

Još jednom smo imali to zadovoljstvo da nam ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić učini čast i svečano otvori Savetovanje.

Ministar Komić je zaključio da su ovakvi skupovi odlično mesto za razmenu iskustava, komercijalnog znanja, inovativnosti i inventivnosti, jačanje konkurentnosti i unapređenja proizvodnje.

Tim povodom, on je rekao da je upravo zbog toga potrebno fokusirati se na razvojne politike koje se odnose na privlačenje investicija, podizanje saradnje radi smanjenja trgovinskih barijera, kao i jačanje malih proizvođača.

Prvo Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske od danas će postati značajni motiv unapređenja saradnje u našem regionu, kako bismo se zajedno izborili za svetlu budućnost u oblasti poljoprivrede!

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156268786829824[/do]