U sredu 25. oktobra svečano je otvoren šesti naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ koji će biti održan od 25. do 27. oktobra u Zrenjaninu, u hotelu Vojvodina. Simpozijum se organizije pod pokroviteljstvom grada Zrenjaninua, a u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

U ime organizatora Simpozijuma pozdravni govor održala he prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta koja je izražila čast što je u ime Instituta imala priliku da pozdravi sve prisutne i istakla da je Institut za ratarstvo i povratrstvo jedini institut od nacionalnog značaja u oblasti poljoprivrednih nauka i da on predstavlja temelj srpske poljoprivrede. Ove godine Institut slavi jubilej, 85 godina postojanja tokom kojih je bio oslonac našem narodu jer obezbeđuje prehrambenu sigurnost. Nada se da će učesnici Simpozijuma steći nova znanja i razmeniti iskustva sa stručnjacima iz oblasti pivarsta i na taj način unaprediti svoje poslovanje.

Prof. dr Radovan Pejanović, predsednik organizacionog odbora Simpozijuma pozdravio je prisutne i opisujući istoriju Simpozijuma istakao važnost ovog događaja kako za našu državu tako i za region, jer i ove godine Simpozijum ima međunarodni karakter. Prof. Pejanović istakao je bitnu ulogu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u organizaciji ovog događaja kao i mogućnost razvoja sirovina za pivarsku industriju, jer se u Institutu razvijaju sorte ječma i hemlja, koji predstavljaju neizostvane sirovine za proizvodnju piva.

Pored predstavnika Instituta za ratarstvo i povratrstvo, prisutnima su se obratili prof. dr Jan Kišgeci, član počasnog odbora Simpozijuma i Sanja Petrović, direktorka Turističke organizacije Zrenjanin.