AgrokaravanSavetovanje agronoma na kojem se prezentuju najnovija naučna dostignuća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u oplemenjivanju ratarsko-povrtarskih biljaka, pored edukativnog ima značaj i u uspostavljanju novih i učvršćivanju dosadašnjih poznanstava, a sve u cilju ostvarivanja budućih zajedničkih interesa i rezultata. Tako je i ove godine domaćin Savetovanja, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, organizovao celodnevnu ekskurziju u Višegrad sa posetom Kamengradu i Andrićgradu. Kao alternativa danu za opuštanje, istovremeno tokom celog dana se održavala edukacija savetodavaca poljoprivrednih stručnih službi na temu „Mere očuvanja kvaliteta zemljišta“.

Agrokaravan – takmičenje ekipa opština Užice i Čačak

GMU_4534U popodnevnim satima organizovano je takmičenje ekipa opština Užice i Čačak 2015. pod nazivom „Agrokaravan“. Ovo je druga godina kako Institut za ratarstvo i povrtarstvo organizuje ovaj vid takmičenja koje pre svega ima edukativan karakter jer pruža mogućnost da se poljoprivredni proizvođači što bolje upoznaju sa proizvodnjom i zaštitom svih biljnih vrsta. „Agrokaravan“ će ove godine obići 36 opština u Srbiji. U ime Instituta kao organizatora ovog takmičenja, g. Ljubinko Jevtić koji već godinama sarađuje sa Institutom najavio je žiri u sastavu: prof. dr Milan Popović – dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu; dr Radivoje Jevtić – predsednik žirija iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu; prof. dr Jovan Crnobarac sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu; prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu; prof. dr Branko Ćupina sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu; prof. dr Aleksandar Simić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i dr Ivica Đalović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Od 557 pitanja koja su bila u opciji, na 15 predviđenih pitanja rezultat je bio nerešen, ali je u „penalima“ ipak pobedila ekipa iz Užica, koju su predstavljale učenice IV razreda Poljoprivredne škole iz Užica.

Razgovor sa savetodavcima PSS Srbije

GMU_4659Ovaj treći dan 49. Savetovanja takođe je obeležio sastanak dr Jegora Miladinovića, direktora Instituta i dr Svetlane Balešević Tubić, pomoćnika direktora za semenarstvo u Institutu, sa savetodavcima poljoprivrednih stručnih službi Srbije (PSS). Direktor je pozdravio sve prisutne podsećajući da su Institut i PSS osnovani sa istim ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji uz povećanje kvaliteta poljoprivrednog proizvoda po pristupačnim cenama. Pomoćnik direktora za semenarstvo u Institutu, dr Svetlana Balešević Tubić, takođe je izjavila da ovaj sastanak ide u prilog zajedničkoj saradnji, aktivnosti i učešću u proizvodnji semena. Zatim su se skupu obratili dr Goran Bekavac, selekcioner i rukovodilac Odeljenja za kukuruz, dr Miloš Vidić, rukovodilac Odeljenja za soju, dipl. inž. Aleksandar Ilić, semenar na Odeljenju za soju, dr Siniša Jocić, oplemenjivač suncokreta i rukovodilac Odeljenja za uljane kulture, dr Nikola Hristov, oplemenjivač i rukovodilac Odeljenja za strna žita, dr Vojislav Mihailović, pomoćnik direktora za organizaciju poslova u proizvodnji i plasmanu. Zaključak je bio da Institut koji radi na stvaranju novog sortimenta jedino svoje ciljeve može da ostvari u  saradnji sa PSS. Zadovoljni ekspeditivnošću i kvalitetom rada PSS (naročito u delu oko informativnog ispitivanja semena što ujedno određuje vrstu i količinu dorade semena) Institut je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, želju za još boljom budućom saradnjom uz finansijsku i savetodavnu podršku Instituta radu ovih službi.

Prezentacija NS SEME sortimenta i uslova prodaje

GMU_4803Pomoćnik direktora za komercijalne poslove Instituta, dipl. inž. Vladimir Strugar, poželeo je dobrodošlicu apotekarima – jednoj od najvažnijih karika u lancu proizvodnje semena Instituta do plasmana proizvođačima. Promoteri Instituta Vasa Stojšin (Srednji Banat), Siniša Jakovljev (Centralna Bačka), Mladen Ignjatović (Mačva), Robert Nemeš (Severna Bačka i Banat), kao i dr Janko Červenski (rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo), dr Vladimir Sikora predstavili su apotekarima najnoviji sortiment za predstojeću sezonu svih biljnih vrsta i apelovali da se što pre snabdeju dovoljnim količinama semena i uputili na veleprodaju Instituta. Dipl. ekon. Milenko Radanović, šef Distributivnog centra najavio je za sutrašnji dan predstavljanje svih uslova prodaje i stimulativnih mera za apotekare kao jednu od najvažnijih karika u plasmanu semena Instituta, pored maloprodajnog centra Instituta i distributera Agromarketa.

Dr Vojislav Mihailović, pomoćnik direktora za organizaciju poslova u proizvodnji i plasmanu, zahvalio se prisutnima na takvom odzivu, a s obzirom da nije bilo pitanja i sugestija, zaključio je da su apotekari potpuno zadovoljni uslovima i saradnjom koje Institut nudi.

 

Ekskurzija

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153045931239824.1073742012.56790329823&type=1[/do]

Agrokaravan – takmičenje ekipa opština Užice i Čačak

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153045959184824.1073742013.56790329823&type=1[/do]

Razgovor sa savetodavcima PSS Srbije

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153045965959824.1073742014.56790329823&type=1[/do]

Prezentacija NS SEME sortimenta i uslova prodaje

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153045981144824.1073742015.56790329823&type=1[/do]