Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, Ivan Dobrenov i Predrag Matić su u periodu 02-06.06.2017. godine boravili u Kini, u mestu Xi’an na trećem međunarodnom sajmu “Put svile 2017”, na kome je Srbija imala status specijalnog gosta i države partnera.

Sajam je otvoren u subotu 03.06.2017. od strane potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i potpredsednika Vlade Narodne Republike Kine Vanga Janga. Istovremeno, s obzirom na to da su gradovi Kragujevac i Xi’an pobratimi, na otvaranju i u postavci izložbenog paviljona je prisustvovao i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa svojim saradnicima, kao i veliki broj privatnih preduzetnika iz oblasti poljoprivrede, prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i obnovljivih izvora energije iz okoline Kragujevca.

Izložbeni štand je imala i Turistička organizacija Srbije (TOS) iz Beograda i grad Kragujevac sa četiri investiciona projekta.

Narednog dana, u nedelju 04.06.2017. u hotelu Hilton organizovan je bilateralni sastanak između kineskih i srpskih partnera pod nazivom “Serbia – China (Shaanxi) Trading Investment and Tourism Cooperation Meeting”.

Skup su najpre pozdravili ministar Rasim Ljajić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, kao i visoki zvaničnici provincije Shaanxi koja broji oko 100 miliona stanovnika, a čiji je glavni grad Xi`an.

U drugom delu sastanka održano je nekoliko interesantnih prezentacija (1. “Why Investment in Serbia – Ms. Olivera Ćurčin Andjelić, 2. “Institute of Field and Vegetable Crops on the New Silk Roads” – Ms. Sanja Vasiljević i 3. “Challenges for Impamil Baby Food” – Ms. Radmila Bućan), nakon čega je upriličen poslovni sastanak sa kolegama sa Northwest Univerziteta A&F iz Yanglinga, kao i predstavnicima firme “Aerospace Logistic Company” iz Pekinga.

Tokom sajma u dva navrata su organizovani „be to be“ sastanci sa zainteresovanim firmama za našu delatnost tokom kojih su Ivan Dobrenov i Predrag Matić podelili promotivne filmove Instituta sa elektronskim katalogom, i pružili detaljne informacije o komercijalnoj ponudi Instituta.

Istovremeno, ostvareno je više susreta sa predstavnicima provincije Shaanxi, pre svega sa Ms. Yao Hongjuan, generalnim direktorom kancelarije za spoljne poslove provincije Shaanxi, kao i sa potencijalnim kineskim partnerima koji su zainteresovani za investiranje u poljoprivredu i registraciju naših sorti i hibrida u Kini, zajednički rad i potencijalnu komercijalnu saradnju na tečnim biofertilizatorima, kao i kontakti sa  neposrednim poljoprivrednim proizvođačima.