Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju pripala je čast da bude suorganizator 11. Svetske istraživačke konferencije o soji (WSRC 11), koja se prvi put održala na tlu Evrope nakon 45 godina održavanja.

Usled pandemije izazvane virusom korona, konferencija je dva puta odlagana, te je održana ove godine u Beču, a Institut za ratarstvo i povrtarstvo je imao bitnu ulogu u održavanju ovog istraživačkog događaja svetskog nivoa. Istraživači Instituta su bili članovi naučnog i organizacionog odbora, kao i urednici knjige apstrakata.

Svetska konferencija o soji održana je od 18. do 23. juna 2023. godine i okupila je preko 700 učesnika iz celog sveta. Istraživači iz Republike Srbije su objavili ukupno 16 apstrakata, od kojih je 11 podneto od strane istraživača iz Instituta.

Prvog dana konferencije, prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta, predsedavao je sesijom „Inovacije u oplemenjivanju soje“, a u plenarnom predavanju drugog dana predstavio je temu „Oplemenjivanje soje u Evropi: Metode, resursi i primena“. Dr Vuk Đorđević, rukovodilac Odeljenja za leguminoze Instituta, učestvovao je u paralelnoj sesiji gde je predstavio temu pod nazivom „Regionalni izveštaj iz Srbije“ o najvećim izazovima i njihovim potencijalnim rešenjima u proizvodnji soje. Master inženjer Marjana Vasilјević je održala prezentaciju na temu „Uloga soje u redizajniranju sistema proizvodnje u Evropi“ u okviru paralelne sesije trećeg dana konferencije.

Tokom konferencije organizovana je radionica u okviru Evropskog projekta ECOBREED, koja je završena interaktivnom radionicom na kojoj su dr Vuk Đorđević i dr Marina Ćeran održali predavanja, kao i grupni rad sa studentima koji su imali prilike da se upoznaju sa organskim oplemenjivanjem, kao i alatima koji se koriste u naprednoj genotopizaciji i fenotipizaciji soje.

Štand Instituta u okviru konferencije je bio posećan od strane velikog broja učesnika koji su imali želju da se upoznaju sa stručnjacima iz Instituta i ostvare poslovnu saradnju sa Institutom.

Doprinos Instituta je pored učešća u naučnom i organizacionom odboru konferencije bio vidlјiv kroz 11 podnetih apstrakata, 5 usmenih izlaganja, organizaciji radionice i jednim predsedavanjem sesijom.  Institut za ratarstvo i povrtarstvo je i ovom prilikom pokazao i dokazao značaj u oplemenjivanju soje u ovom delu Evrope i opravdao status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.