U utorak 24.01.2017. održana je promocija priručnika Uređenje zemljišta pri podizanju vinograda na primeru Mlavskog vinogradarskog regiona i monografije Karakteristike zamljišta Niškog vinogradarskog rejona.

U uvodnom obraćanju istaknut je kvalitet vina proizvedenih u Srbiji koja dobijaju sve više nagrada, kao i značaj podrške koju Laboratorija za zemljište i agroekologiju pruža vinogradarstvu kroz brojne projekte.

Prisutnima se na samom početku obratila urednica publikacija dr Jordana Ninkov, koja je istakla značaj realizacije istraživanja na terenu u direktnom kontaktu sa proizvođačima vina, kao i značaj naučnih istraživanja koja su pretočena u praksu, sa pragmatičnim rešenjima, pre svega u oblasti pripreme zemljišta. Dipl. inž. – master Milorad Živanov govorio je o značaju regulacionih radova pri podizanju višegodišnjih zasada i fazama regulacionih radova, kako bi se optimalno iskoristila mehanizacija i zemljište zaštitilo od erozije. Dipl. inž. – master Branko Milošević definisao je termin sideracija – zelenišnog đubrenja radi poboljšanja plodnosti i mehaničkog sastava zemljišta u cilju sprečavanja erozije i naglasio da je najefikasniji siderat grašak za proizvodnju zelene mase.

Dr Marko Malićanin, direktor razvoja Rubina a.d., naveo je ostale parametre pripreme zemljišta od uticaja na kvalitet grožđa i vina: klimatski, topografski i biogenetički faktori, i istakao praktičan značaj publikacije za vinogradare.

Dr Jovica Vasin, rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju, izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa vinarima i rekao da je priručnik svojevrstan doprinos proizvođačima vina i polazna osnova za proizvođače, imajući u vidu da je, nakon sadnje, analiza zemljišta najvažnija stavka u procesu proizvodnje vina.

O monografiji Karakteristike zemljišta Niškog vinogradarskog rejona govorio je dipl. inž. – master Darko Jakšić, rukovodilac grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, izdvojivši glavne teme monografije – bitne karakteristike terena i stepen ugroženosti zbog erozije.

Niški rejon ima 5 vinogorja različitih karakteristika, stoga je izvršena analiza rejona veoma značajna zbog svoje praktične upotrebe, kao i utvrđivanja novih potencijalnih rejona za gajenje vinove loze. U svom izlaganju dao je puno interesantnih informacija u vezi sa tradicijom gajenja vina u Niškom rejonu.

Dr Jovica Vasin istakao je praktičan značaj pedoloških karata u okviru monografije, izrađenih na osnovu uzoraka za klasifikaciju zemljišta na većem broju kontrolnih bušotina.

Dr Jelena Marinković, šef Odseka za mikrobiološke preparate, pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo učešćem laboratorije u mnogim projektima koji su prepoznali značajan uticaj mikrobioloških procesa na poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Dr Jordana Ninkov zahvalila se učesnicima u izradi monografije: dr Sanji Vasiljević, Štefanu Hansmanu, kolegama sa Departmana za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i Upravi za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je finansiralo izradu ovih publikacija.

Potom su posetioci promocije uživali u degustaciji vrhunskih vina proizvođača Rubin, Lastar, Virtus, Despotika, Milanov podrum i vinarija Živković, u predivnom ambijentu hotela Palisad.