GMU_3801_resizeInstitut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je zajedno sa Zemljoradničkom zadrugom “Kuljanska” iz Kule Vitovnice organizovao 17. Dane polja novosadskih hibrida suncokreta i kukuruza.

Opština Malo Crniće je takođe dala podršku i pomogla organizaciju ove manifestacije.

Dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora za organizaciju poslova u proizvodnji i plasmanu, pozdravio je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada sve prisutne i zahvalio se organizatoru i domaćinu “ZZ Kuljanska” na čelu sa direktorom Bogoljubom Jevtićem – Bogom. Dr Siniša Jocić, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture, dr Igor Balalić, viši naučni saradnik sa Odeljenja za uljane kulture, Vladimir Strugar, pomoćnik direktora za komercijalne poslove, kolege iz marketing službe i drugih odeljenja takođe su svojim prisustvom dali značaj ovom tradicionalnom događaju, na kome se u prikazanim ogledima suncokreta i kukuruza potvrđuje da specifični agroekološki uslovi u tom regionu pogoduju ovim biljnim vrstama i da one postižu finansijske rezultate. Dr Miklič je istakao dugogodišnju saradnju Instituta sa zadrugom “Kuljanska” i u oblasti umnožavanja, što predstavlja dobru bazu za razvoj semenarstva suncokreta.

GMU_3888_resizeDr Igor Balalić je u demo ogledima predstavio pet NS hibrida suncokreta. Hibridi Duško i Sremac su  već dugi niz godina postigli odlične rezultate u proizvodnji i bili u vrhu po prinosima. U demo ogledima su prikazani i novi hibridi NS Oskar, NS Fantazija i NS Konstantin. Hibrid NS Oskar se ističe po visokom prinosu semena u proizvodnim uslovima sa maksimalnim sadržajem ulja od preko 50%, dok je NS Fantazija pored pet rasa volovoda od ove godine otporna i na plamenjaču. Dr Balalić je napomenuo da je Institut “pionir” kada su u pitanju nove tehnologije suncokreta, kao što su Sumo hibridi i hibridi Clearfield tehnologije – Rimi, Rimi PR, Pegaz i NS Taurus. Sušni uslovi u tom regionu odgovaraju suncokretu i ova biljna kultura daje bolje prinose od drugih biljnih vrsta.

Iako klimatski uslovi u ovom području pogoduju uzgajanju kukuruza, pšenice i suncokreta, retke su godine u kojima sve tri kulture daju najbolji rod, kao što je ova.

Dr Balalić je prisutnim kooperantima i poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani za saradnju prikazao 7 NS hibrida kukuruza iz različitih grupa zrenja, za različite namene. Prezentovao je već dokazane hibride u praksi – NS 3022, NS 4051, NS 5051, NS 6030, kao i najnovije hibride – NS 4023, NS 5211 i NS 6140, kojima svakako treba posvetiti pažnju u narednim godinama i isprobati ih u proizvodnim uslovima.

Ovaj skup je još jedna potvrda da zadruge imaju centralni značaj u okupljanju poljoprivrednih proizvođača, stimulisanju i kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, istovremeno osiguravajući otkup i plasman robe, a samim tim i finansijsku dobit. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada svojim naučnim i stručnim znanjem, savetima i demo ogledima sa semenskim materijalom koje sam stvara, daje punu podršku postojanju zemljoradničkih zadruga u našoj zemlji.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154480047569824[/do]