Danilo Golubović, Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeInstitut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Zadružni savez Vojvodine i ZZ „Veljko Lukić Kurjak“ organizovali su „Žetveni dan 2014.“ u Lukićevu. Imajući u vidu da je prethodni dan palo 20 litara kiše po metru kvadratnom, nije bilo bilo moguće ući u parcelu, tako da nije prikazan rad mašina u polju. Uprkos tome, prisustvo eminentnih ljudi iz oblasti poljoprivrede, stručnjaka i naučnih radnika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, zadrugara ZZ Kurjak, poljoprivrednih proizvođača koji sve reči prevode u dela i naravno medija koji omogućavaju prenos znanja, iskustva i aktuelnih događanja u javnost, učinili su ovaj skup izuzetnim. Predsednik ZSV, gospodin Radislav Jovanov, obratio se zadrugarima, poljoprivrednicima, predstavnicima medija i sa izuzetnim zadovoljstvom pozdravio drage goste: Danila Golubovića – državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, Nenada Katanića – pomoćnika ministra poljoprivrede nadležnog za poljoprivrednu politiku, Čedomira Janića – gradonačelnika Zrenjanina, Ratka Filipovića – predsednika Privredne komore Vojvodine, dr Dušana Vučićevića – regionalnog sekretara Poljoprivredne komore Vojvodine, načelnika okruga – Dušana Šijana, Vukosava Sakovića – direktora Žita Srbije i suorganizatore – rukovodstvo Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad (Vladimira Strugara – pomoćnika direktora za komercijalne poslove) i direktora zadruge Veljka Lukića iz Lukićeva – Čedomira Spasojevića. Gospodin Radislav Jovanov je istakao da je stručna služba ZSV uradila kalkulaciju troškova proizvodnje strnih žita i na osnovu toga pouzdano se zna da na bazi prinosa od 4,5 t/ha cena 1 kg pšenice ne bi trebala da bude ispod 20,71 din. Osim toga ZSV je uputio zahtev Vladi Republike Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i Direkciji za robne rezerve da država pronađe sredstva i da otkupi najmanje 200.000 t pšenice kako bi se uspostavilo tržište i rasteretili mlinovi.

dr Novo PržuljKao predstavnik srpskog brenda – Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, sve prisutne je pozdravio dr Novo Pržulj, rukovodilac Odeljenja za strna žita. Činjenica da je novosadskim semenom pšenice ove godine u Vojvodini i Srbiji zasejano preko 350.000 ha, potvrđuje da se u novosadskom Institutu već 76 godina uspešno radi oplemenjivanje i stvaranje sorti gde je jedna od osnovnih ciljeva dobra adaptabilnost i stabilnost prinosa. Dr Novo Pržulj je istakao da su NS sorte pšenice sinonim za visok prinos i dobar kvalitet. Visoke prinose potvrđuju sorte kao što su Pobeda, Renesansa, Simonida (više od 100.000 ha u Srbiji), Zvezdana, Rapsodija i druge. Fascinantan je podatak da smo ove godine izvezli više od 1.5 miliona t pšenice, sorti koje su poboljšivači i koje se dodaju sortama lošijeg kvaliteta.

Svesni klimatskih promena, zimske suše i poplava koje su nas snašle ove godine, dostizanje višegodišnjeg proseka prinosa pšenice smatraćemo uspehom, zaključio je dr Novo Pržulj.

U izuzetno lepoj organizaciji i atmosferi, prisutni su nastavili druženje i razmenu iskustava, na svečanom ručku koji je organizovala ZZ Kurjak.

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152518816904824.1073741988.56790329823&type=3&uploaded=65[/do]