Dana 13.2.2023. godine, održane su prezentacije o NS seme sortimentu kukuruza, suncokreta i soje za predstojeću setvu. Stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta  od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u amfiteatru Visoke poljoprivredne škole u Šapcu predstavili su dobro poznate novosadske sorte i hibride ovih biljnih vrsta, ali i novitete u sortimentu.

Prvi se prisutnima obratio regionalni predstavnik Instituta Branislav Runjanin, koji je pozdravio sve prisutne i dao reč predstavnicima PSS Šabac, koji su obavestili sve prisutne da je u procesu uvođenje elektronskih identifikacionih brojeva poljoprivrednih gazdinastava, koji donose niz pogodnosti poljoprivrednim proizvođačima u narednom periodu.

Nakon toga, Runjanin je održao prezentaciju u toku koje je predstavio aktuelni NS seme sortiment soje i kukuruza, kao i kompletnu agrotehniku. Potom je master inž. Miloš Krstić, sa Odeljenja za suncokret predstavio kompletnu ponudu novosadskih hibrida suncokreta i  prednosti uzgoja domaćih hibrida, kao i mogucnosti ostvarivanja odličnih prinosa, bez obzira na sve teže vremenske uslove izazvane velikim sušama i atmosferskim temperaturama, koje su poslednjih godina sve češće. Master inž. Nemanja Ćuk, ukazao je na značaj naučnih istraživanja koja se vrše na Odeljenju za suncokret i na to da je značaj ovih istraživanja prepoznat u našoj državi a i šire.

Ujedno su predočene sve agrotehničke mere koje daju najbolje rezultate u uzgoju suncokreta o kojima je govorio dipl. inž. Branislav Ostojić, zadužen za semenarstvo suncokreta na Odeljenju za suncokret, a o ekonomskoj opravdanosti uzgoja suncokreta, govorio je dipl. inž. Nedeljko Klisurić.

Nakon završene prezentacije, poljoprivredni proizvođači i predstavnici lanaca poljoprivrednih apoteka imali su mogućnost da dobiju odgovore i savete na sve nedoumice koje su imali vezano za izbor hibrida/sorte kao i agrotehniku od stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.