ns-seme-konopljaSvojevremeno je u našoj zemlji, a najviše u Vojvodini, bila veoma zastupljena industrijska konoplja.  U periodu nakon Drugog svetskog rata opadao je broj poljoprivrednih proizvođača koji su je gajili, ali se poslednjih godina taj broj sve više povećava.

Prednost gajenja ove biljne vrste je u tome što  može da se koristi u celosti i od nje se može dobiti više hiljada proizvoda.

Seme može da se koristi za pravljenje ulja, proteinskog brašna, kozmetike i hrane za kućne ljubimce. Cvet može da posluži kao ulje ili čaj. Od stabljike se koriste vlakna i pozder, od kojih se kasnije može praviti niz proizvoda koji će svoju primenu naći u građevinskoj i tekstilnoj industriji.

Gajenje industrijske konoplje je dobro za očuvanje i čišćenje zemljišta, kao i za pripremu zemljišta za organsku proizvodnju, jer se prilikom gajenja ne koriste nikakvi pesticidi i insekticidi.

Poljoprivredni proizvođači se ređe opredeljuju za gajenje industrijske konoplje zbog predrasuda koje imaju o ovoj biljci. Za razliku od država članica Evropske unije, gde je dozvoljeno 46 sorti, kod nas se može sejati samo nekoliko domaćih sorti iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Sorte industrijske konoplje Helena i Marina čine deo sortimenta alternativnih kultura Instituta, koje imaju perspektivu da zauzmu veće površine na njivama širom zemlje.