Kraj je februara i ratari se nalaze u polju, u ovom trenutku mahom u jeku prihrane pšenice.

Pred poljoprivrednim proizvođačima su radni meseci, a stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo im preporučuju da obilaze svoje useve i vode računa o njihovom napretku. Pre radova u polju neophodno proveriti sadržaj nitratnog azota u zemljištu. Na taj način, ratari će znati koliko azotnih đubriva trebaju primeniti. Ipak, cene đubriva su izuzetno poskupele, što će se odraziti i na same ratare koji treba da obrate pažnju kako će ih i koliko primenjivati.

Posejana pšenica je u dobrom stanju, ističe prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Neophodno je voditi računa o vlažnosti zemljišta, jer je za nama meteorološki specifičan period.

Većina poljoprivrednika obavila je prvu prihranu pšenice, a sada je na redu druga prihrana koja je veoma važna.

U ovom trenutku, preporuka poljoprivrednicima je da obilaze svoje useve, kako pšenice tako i uljane repice. Neophodno je proveravati i da li su prisutne bolesti ili štetočine, ali i raditi na zaštiti od glodara.

PRIHRANJIVANJE NEMA ALTERNATIVU

Pšenica je elementarna hrana za ljude, dok je mineralno đubrivo jedan od ključnih elementa u proizvodnji prehrambenih artikala. Smanjenje uobičajenih doza NPK hraniva sigurno za posledicu ima smanjenje prinosa.

Detaljnije o prihranjivanju pšenice i osnovnim preporukama za primenu mineralnog azota možete pročitati ovde.