nsseme-kukuruzKrajem marta bilo je sunčanih i toplih dana, pa je većina poljoprivrednih proizvođača počela sa najvažnijim poslom u godini, setvom jarih poljoprivrednih kultura. Ipak, deo ratara nije još započeo setvu zbog straha od aprilske hladnoće. Stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju savetuju poljoprivredne proizvođače koji nisu započeli setvu da to učine.

Kukuruz je biljna vrsta koja se na teritoriji naše zemlje najviše seje. Ove godine se predviđa da će zauzeti površinu od oko milion hektara. Dr Goran Bekavac, savetnik za genetiku i oplemenjivanje iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo navodi da se sa setvom kasni, mada ona ne bi trebalo da se obavlja prema kalendaru, nego u skladu sa vremenskim uslovima. Ratari koji su već posejali kukuruz videće šta će se sa semenom dešavati kad otopli. Ukoliko seme nakon dve, tri nedelje provedene u hladnoj zemlji nije preterano meko, ratari su dobro prošli, ističe dr Goran Bekavac.

Institut za ratarstvo i povrarstvo u okviru svog sortimenta ima u ponudi veliki broj hibrida kukuruza. Izbor hibrida je od ključnog značaja za setvu i treba da bude prilagođen i parceli i regionu u kojem se kukuruz gaji. Institut u svojoj ponudi ima hibride za kombajniranje u zrnu, od kojih se izdvajaju NS 3022 i NS 3023, hibride za berbu u klipu, među kojima se izvajaju NS 6030 i NS 6140, silažni sortiment po kom je Institut za ratarstvo i povrtarstvo lider u regionu, u koji spadaju NS 5051, NS 5010, NS 6010 i NS 6043 i NS seme ultra hibridi: NS 444 Ultra, NS 640 Ultra i NS 5041 Ultra. Posebnu grupu hibrida čine NS seme hibridi serije 1000, NS 4000 i NS 6000, koji su se ove godine prvi put našli u komercijalnoj upotrebi i za koje se tražio džak više.

NS seme hibridi kukuruza konstantno donose visoke i stabilne prinose poljoprivrednim proizvođačima, a  nadamo se da će tako biti i ove godine. Poljoprivredni proizvođači za sve stručne savete mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.