rasadjivanje-paprikePaprika je jedna od najznačajnijih povrtarskih vrsta u Srbiji. Površine pod paprikom u Srbiji iznose oko 10.000 ha. Razlike u veličini, obliku, boji i ljutini ploda su razlozi za njenu široku i raznovrsnu upotrebu u ishrani ljudi.

Paprika se najčešće proizvodi iz rasada, čime se obezbeđuje maksimalno iskorišćenje čitavog bezmraznog perioda vegetacije.

Pošto se rasad paprike proizvodi u staklenicima ili plastenicima, potrebno je da rasad bude okaljen, odnosno spreman na nove uslove sredine koji vladaju na otvorenom polju. Kaljenje biljaka paprike počinje 5-7 dana pre sadnje smanjenjem broja zalivanja, a zaštićeni prostor se intenzivnije provetrava, po mogućnosti potpuno otvara.

Paprika se sadi čim vremenski uslovi dozvole, odnosno kada prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva.

U uslovima Srbije, vreme rasađivanja paprike je uglavnom u 2 i 3 dekadi maja. Paprika se na otvorenom polju najčešće sadi na rastojanju 50-70 x 15-25 cm, mašinski ili ručno. Rasađivanje je najbolje obaviti za vreme oblačnih dana, rano ujutro ili kasno popodne.

NS-Vatrena-plodoviNa fotografijama su mlade biljke paprike sorte „Anitai NS Vatrenaiz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, koje su pravilno odnegovane, dobro okaljene i spremne za rasađivanje na otvoreno polje, kao i biljke navedenih sorti sa plodovima.

Anita je srednje rana sorta paprike u tipu babure. Plod je mase 100-150 g, debljine perikarpa do 8 mm. Boja ploda u tehnološkoj zrelosti je svetlo žuta, a u fiziološkoj crvena. Visokog je prinosa. Odlična je za upotrebu u svežem stanju, kao i za preradu.

NS Vatrena je rana nova sorta u tipu feferone. U tehnološkoj zrelosti plod je zelene, a u fiziološkoj intenzivno narandžaste boje. Dužina ploda je oko 6-8 cm, intenzivno ljutog ukusa. Plodovi NS Vatrene mogu da se prodaju posebno ili u kombinaciji sa crvenom i žutom feferonom. Pogodna je za potrošnju u svežem stanju i za industrijsku preradu.

Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.