pripremljena-i-posejana-njiva-pred-nicanjem-izdanakaUslovi za prolećnu setvu ove godine su najnepovoljniji u poslednjoj deceniji. Kako je hladno vreme omelo ratare da završe setvu, ona se ove godine produžila i maju. Temperatura zemljišta nije bila iznad 10⁰ Celzijusa, pa je nicanje usporeno.

Ukoliko je zrno promenilo boju, dobilo braon boju, ukoliko je meko na stisak i vodenaste konzistencije, postoji verovatnoća da je to zrno već propalo, ali ukoliko je zrno i dalje onako kako je izgledalo u momentu setve i postoji film fungicida oko zrna, ono će sa porastom temperature relativno brzo početi da klija i niče, navodi dr Goran Bekavac, savetnik za genetiku i oplemenjivanje iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Poljoprivredni proizvođači koji su požurili sa setvom treba redovno da obilaze parcele, pregledaju useve i iskopaju zrno da bi videli u kakvom je stanju. Ukoliko ratari budu presejavali kukuruz, potrebno je da poseju hibride kraće vegetacije, od FAO grupe 300 do FAO grupe 500. Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima u ponudi veliki broj hibrida kukuruza FAO grupe 300 do 500, od kojih se izdvajaju NS 3022, NS 3023, NS 4051, NS 444 i NS 444 Ultra.

Poljoprivredni proizvođači za sve stručne savete mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.